Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanma eşlerin boşanma sürecinde tüm hukuki sonuçlarda uzlaşma içerisinde olması neticesinde yapılan boşanma şeklidir. Anlaşmalı boşanma yapılabilmesi için Medeni Kanun “anlaşmalı boşanma şartları”nın yerine getirilmesini istemektedir. Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır diye merak eden bireyler açısından boşanmanın en kısa sürede yapılabilmesi için eşlerin her konuda anlaşmalı esas unsurdur. Boşanma ile ilgili velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi her konuda anlaşan çiftlerin anlaşmalı boşanma davasıaçabilmeleri için kanunda belirtilmiş şartları yerine getirmeleri gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır – Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma yöntemiyle evliliği en kısa sürede noktalamak isteyen kişiler bu süreçte anlaşmalı boşanma şartlarını yerine getirmiş olmalıdır. Kanun anlaşmalı boşanma şartları olarak 3 hususun yapılmasını istemektedir. Buna göre;

1- Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır diyen bireylerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekir. 1 yılı doldurmamış olan evliliklerde anlaşmalı boşanma davası açılması mümkün olmamaktadır.

2- Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır diyen kişilerin boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında uzlaştıklarını içeren bir anlaşmalı boşanma protokolü imzalamaları gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde taraflar, çocuğun velayeti, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi her hususta anlaştıklarını detaylı olarak açıklayarak bu belgeyi imzalamalıdırlar. Anlaşmalı boşanma protokolü dava açılırken verilebileceği gibi duruşmadan önce de verilebilmektedir.

3- Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır diyen kişilerin yerine getirmeleri gereken son şart ise boşanma davasına katılmaktadır. Gerek davacı gerekse de davalı anlaşmalı boşanma davasına katılmakla yükümlüdür. Taraflardan herhangi birisinin duruşmaya gelmemesi anlaşmalı boşanma yapılamayacağı anlamı taşır.

Anlaşmalı boşanma davası açacak kişilerin davayı açabilmeleri için anlaşmalı boşanma dilekçesi ile birlikte, yetkili Aile Mahkemesine başvurmaları gerekir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı durumlarda anlaşmalı boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma süreci hukuki çerçeveye uygun olarak yürütülmelidir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma nasıl yapılır diyen bireylere boşanma avukatı tutmaları önerilir. Boşanma avukatı müvekkilinin başarılı bir boşanma süreci geçirmesine ve yasal haklarını korumasına olanak sağlar.

Anlaşmalı boşanma davası süre olarak uzman bir boşanma avukatı ile açılması durumunda tek celsede sonuçlanabilmektedir. Bu da ortalama olarak 2 ay içerisinde evliliğin yasal olarak bitirilmesi anlamına gelir. Bireysel olarak açılacak anlaşmalı boşanma davası ise 7 8 ay sürebilmekle birlikte boşanma davası reddedilme olasılığı da vardır.

http://anlasmalibosanma.biz/

Yorum bırakın